top of page

Stereotypen en ambtenaren: wat vinden wij?

Over ambtenaren bestaan veel negatieve stereotypen: lui, traag, bureaucratisch. Er worden vaak grapjes over gemaakt, maar die stereotypen hebben ook impact. Ten eerste op het welzijn, de motivatie en de prestaties van ambtenaren zelf. Het heeft ook invloed op hoe wij de dienstverlening van de overheid zien. Isa Bertram doet hier onderzoek naar. Samen met Robin Bouwman van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lars Tummers van de Universiteit Utrecht heeft ze onderzocht of mensen met een lager inkomen en sociale status negatiever denken over ambtenaren.

 

Artikel van 14 maart 2022 via Universiteit Utrecht, artikel van 2 april 2022 via RTL Nieuws en uitzending op 2 april 2022 van Editie NL

Vidi photo.jpg
injectiespuit

NPO Radio 1

Door alle negatieve berichtgeving weigeren steeds meer mensen een vaccinatie met AstraZeneca. Hoe herwin je hun vertrouwen? De maatschappij kan immers pas open als voldoende mensen hun prik hebben gehad. Professor Tummers, deskundig in onder meer gedragsverandering, gelooft in 'nudges': kleine duwtjes die de houding tegenover vaccinatie kunnen veranderen. 

 

Uitzending van 13 april 2021 op NPO Radio 1

Kennis & Debat 
Tivoli Vredenburg

Prof. dr. Lars Tummers vertelt in dit pop-up college over de vaccinatiestrategie én gedragsverandering. Het recept voor het succesvol sturen van het gedrag van bijvoorbeeld de bevolking, is natuurlijk zeer gewild op de burelen van ambtenaren, marketeers en anderen. Niet alleen tijdens deze vaccinatie-campagne, maar ook bij het maken van andere keuzes zoals gezond eten of donor worden. In dit college laat Tummers de meest recente wetenschappelijke inzichten zien over hoe wij keuzes maken, en hoe wij onszelf laten en kunnen beïnvloeden.

Streep Covid Nudging.webp

In Deventer blijkt: kalk een streep in een rustig deel van een winkelstraat en het publiek komt weer

Artikel in De Stentor

Jonge onderzoekers maken Utrechtse versie van Youtube-hit

Jonge onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een film gemaakt die de saamhorigheid bevordert en vooroordelen vermindert. De groep, Utrecht Young Academy, deed onder begeleiding van hoogleraar Publiek Management en Gedrag Lars Tummers, onderzoek onder 902 Utrechters.

​

Artikel via DUIC en Universiteit Utrecht

We geven de overheid een zes, is dat terecht?

Het rapportcijfer dat de overheid krijgt past bij het algemene beeld dat we hebben over Nederland, zegt Lars Tummers, hoogleraar Publiek Management en Gedrag aan de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar stereotyperingen van ambtenaren in Nederland, Zuid-Korea en Canada. „Als je over ‘ambtenaren’ of ‘de overheid’ praat, krijg je minder hoge scores dan wanneer je het bijvoorbeeld over je basisschool hebt. Het zijn algemene instituties en staan daardoor verder van ons af.”

​

Artikel in Metro

Oratie

15 maart 2019

'Naar Gedragen Gedragsverandering'

Lees de oratie van prof. dr. Lars Tummers hier.

Oratie_5.jpg

ASReview

ASReview is een tool waarmee met behulp van Active Learning het screenen van literatuur tijdens een Systematic Review wordt versneld. Onderzoekers van de Faculteit Recht, Economie en Bestuur hebben datasets aangeleverd voor het testproces in de ontwikkeling van de tool. Lars Tummers begeleidde dit testproces.

​

Meer weten over ASReview of gebruik maken van deze tool? Bezoek dan de website.

Vidi photo.jpg

Ambtenaren saai en lui? 'Steeds horen dat je een loser bent doet wat met je'

Lars Tummers, hoogleraar Publiek Management en Gedrag aan de Universiteit van Utrecht werkt momenteel aan een vijfjarig onderzoek: "Luie ambtenaren? Stereotypen over ambtenaren in verschillende landen".

​

Artikel via NU.nl

Donorregistratie nudging.jpg

Zo gebruiken organisaties nudges om ons de juiste keuze te laten maken

"Duwtjes. Dat is de beste vertaling van nudges. Als je een keuze moet maken, laat het dan de goede keuze zijn. Dat kan op twee manieren, leggen Denise de Ridder en Lars Tummers uit in hun nieuwe boek Nudging. ‘Een nudge is een manier om gedrag te veranderen zonder opties te verbieden of de alternatieve keuze heel moeilijk te maken’, schrijven ze."

​

Artikel over het boek Nudging in het AD

Lars Tummers: "Speeches premier van groot belang"

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

​

Bekijk het minicollege via Binnenlands Bestuur

Speech Rutte corona.jpg

Bron: NOS

bottom of page